Tradenomikoulutus kiinnosti Virroilla

Virroilla elokuussa 2016 alkava liiketalouden monimuotokoulutus kiinnosti korkeakoulujen yhteishaussa. Hakijoita oli yhteensä 166, joista ensisijaisia 60. Yritysten panostaminen henkilöstönsä koulutustason parantamiseen on nähtävissä hakijamäärässä. Yhteydenottoja tuli hakijoiden lisäksi heidän esimiehiltään ja työnantajiltaan. Opiskelu tapahtuu työn ohessa ja yrityksiin tehtävät projektit ovat tärkeässä roolissa koulutuksessa.

Valintakoe järjestetään Virroilla keskiviikkona 25.5.2016. Ennakkotehtävä julkaistaaan kuukautta ennen valintakoetta TAMKin hakusivustolla.

InnoKeuruu – uusia ideoita opiskelijavoimin

23.-24.9.2015 TAMKin medianomi- ja tradenomiopiskelijoiden tiimit kokoontuivat Keuruulle oppimaan yhdessä ideointia ja hankevalmistelua. Keulink Oy:n ja Vesuri-ryhmä ry:n yhteinen toimeksianto oli yritysryhmähankkeen alkuvalmistelua. Tampereelta tulleet viestinnän opiskelijat ja Mänttä-Vilppulan liiketalouden monimuoto-opiskelijat kilpailivat keskenään parhaasta hankeideasta Keuruun alueella. Toimiala oli määritelty etukäteen ja tiimien ratkaisut tulevat myöhemmin julkisiksi. Tiimien valmentajina toimivat lehtori Heli Antila ja korkeakouluasiamies Helena Kairamo VIrtain toimipisteestä.InnoKeuruu

Toiminnanjohtaja Raisa Saarilahti-Kulju Vesuri-ryhmä ry:stä ja suunnittelija Ritva Pohjoisvirta keskittyneinä Ideaali-tiimin esitykseen. Taustalla medianomiopiskelijat Piia Maaranen, Tiia Palola ja Tiia Tuhkasaari.

Kuva: Heli Antila 24.9.2015

 

Koneinsinöörin koulutus alkaa Sastamalassa ja Luoteis-Pirkanmaalla

Tiedote_2Tampereen ammattikorkeakoulu aloittaa tammikuussa konetekniikan insinöörikoulutuksen Sastamalassa ja Luoteis-Pirkanmaalla. Opetussuunnitelma on laadittu yhteistyössä alueen yritysten kanssa.

Konetekniikan AMK-insinöörin opetussuunnitelma on rakennettu huomioiden yritysten tarpeet. Koulutus sisältää sen takia muun muassa mittavan paketin biotuotetekniikan opintoja. Myös 3D-osaaminen tulee näkymään koulutuksessa vahvasti.

Insinööriopinnot tarjoavat korkeakouluasiamies Olavi Kopposen mukaan yritysten henkilöstölle ihanteellisen jatkokoulutusmahdollisuuden.

– Toivomme erityisesti, että saamme ympäri Sastamalaa ja Luoteis-Pirkanmaata hakijoita, jotka työskentelevät nyt jo yrityksissä. Koulutukseen voivat kuitenkin hakea kaikki kiinnostuneet.

Koulutus toteutetaan monimuoto-opintoina siten, että tutkinnon voi suorittaa työn ohessa.

Lähiopetusta on noin 2-3 lähipäivää kuukaudessa eri paikkakunnilla. Koulutuspaikkoja ovat Vammalan ammattikoulu, Voimarinne Karkussa, Ammatti-instituutti Iisakki Hämeenkyrössä, TAMKin I-kampus Ikaalisissa sekä TAMKin pääkampus Tampereella. Kaikki muu kuin laboratorio-opetus toteutetaan siten, että siihen voi osallistua etänä myös verkon kautta. Opetustilanteet tallennetaan, joten opiskelija voi katsoa ne jälkeenpäin omalta koneeltaan.

Tarkemmat lähiopetuspäivät ja paikkakunnat ovat tiedossa syyskuun loppuun mennessä.

Osaavaa työvoimaa yrityksille

Yritysten edustajat arvostavat sitä, että ne on otettu mukaan koulutuksen sisällön suunnitteluun.

– Pidän hienona sitä, että opiskelijat voivat sisällyttää opintoihinsa todella paljon työelämälähtöisiä projektiopintoja, jotka haetaan alueen yrityksistä, laatu- ja kehittämispäällikkö Miiro Kuusikko Fennosteel Oy:sta kertoo.

Toimitusjohtaja Mikko Nieminen, Sastamalan Seudun Yrityspalvelu Oy:sta näkee insinöörikoulutuksen turvaavan yrityksille osaavan työvoiman.

– Seutukunnalle saadaan ajan tasalla oleva uutta tietoa ja taitoa, jotka parantavat yritysten liiketoimintamahdollisuuksia ja kilpailukykyä, Nieminen sanoo.

Toimitusjohtaja Jarmo Nieminen Vexve Oy:sta näkee insinööriopintojen olevan paras tapa opiskelijalle vahvistaa omaa työmarkkinakelpoisuuttaan. Yritykset puolestaan saavat hänen mukaansa tärkeää uutta osaamispääomaa ja kehitysresursseja liiketoimintaansa.

Sastamalan koulutuskuntayhtymän johtaja Antti Lahti näkee insinöörikoulutuksen hienona esimerkkinä toisen asteen ja korkeakoulun yhteistyöstä.

– Koulutuksen avulla parannetaan toiminta-alueen yritysten liiketoimintaedellytyksiä, Lahti sanoo.

Hakuaika korkeakoulututkintoihin on 8. – 22.9.2015. Hakeminen tapahtuu osoitteessa opintopolku.fi.
Infotilaisuudet:

Maanantai 7.9. klo 17.00 – 18.30 Konetekniikan insinööri (amk) monimuotokoulutus, Sastamala – Ikaalinen, Sastamalan Seudun Yrityspalvelu Oy, Puistokatu 10, Sastamala

Tiistai 8.9.2015 klo 17.00 – 18.30 aikuiskoulutuksista ja ylemmistä AMK-tutkinnoista, TAMK, Kuntokatu 3/Teiskontie 33, Tampere

Torstai 10.9. klo 17.00 – 18.30 Konetekniikan insinööri (amk) monimuotokoulutus, Sastamala – Ikaalinen, TAMK, I-Kampustila, Kyrösselänkatu 5, Ikaalinen
Koulutuksen sisältö: korkeakouluasiamies, konetekniikan koulutuspäällikkö Olavi Kopponen, TAMK, p. 040 593 7398, olavi.kopponen@tamk.fi

Lisätietoja hakemisesta: hakijapalvelut@tamk.fi
Kuvassa: Koulutuspäällikkö, korkeakouluasiamies Olavi Kopponen TAMKista (vas.), koulutuspäällikkö Pauliina Mansikkamäki Ammatti-instituutti Iisakista, koulutuksen vastuuopettaja sekä lehtori Pauliina Paukkala TAMKista.

Haku erityisryhmien vesistöohjaajaksi alkoi 7.9.2015

finland-584728_640Vesistöohjaaja (Ictyocare)

Erityisryhmien vesistöohjaaja on vesistöjä ja kalastusta tunteva ammattilainen, joka osaa laatia ja toteuttaa pieniä ja isoja vesistötapahtumia. Nämä opinnot tarjoavat mahdollisuuden kehittää ryhmän ohjaustaitoja erityisryhmien keskuudessa, johtamis- ja opastustaitoja unohtamatta.

Koulutus on tarkoitettu vähintään toisen asteen tutkinnon suorittaneille (sosiaali- ja terveysala), joilla on ennestään vesistökokemusta opastamisesta. Kalastusoppaan tai kalastuksenohjaajan tutkinnot katsotaan eduksi. Erä- ja luonto-oppaat kuuluvat myös tähän hakukelpoiseen ryhmään.

Hakuaika 7. – 27.9.2015.

Osallistumismaksu 500 € (sis. ALV 24 %).
Infotilaisuus järjestetään koulutuksesta kiinnostuneille 11.9.2015 TAMKin Mäntän toimipisteessä.

Koulutus alkaa 9.10.2015. Lue tarkemmat tiedot hakemista esitteestä.

Lisätietoa koulutuksesta, hankesuunnittelija Juha Happonen, TAMK,  juha.happonen@tamk.fi, p. 040 660 4670

Liiketalouden tradenomikoulutus alkaa syksyllä Mänttä-Vilppulassa

TradenomikoulutusTampereen ammattikorkeakoulu käynnistää Mänttä-Vilppulassa syksyllä 2015 liiketalouden tradenomikoulutuksen. Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna, eli se soveltuu hyvin työssä käyville aikuisille.

Mänttä-Vilppulassa alkavaa koulutusta on suunniteltu yhteistyössä seutukunnan elinkeinoelämän kanssa. Liiketalouden alan osaajille on tarvetta yrityksissä.

– Moni merkonomitaustainen opiskelija haluaa päivittää osaamistaan, joten tradenomikoulutusta kaivataan tällä seudulla, koulutuksesta vastaava lehtori Heli Antila

Tradenomi (AMK) on alempi korkeakoulututkinto, joka valmistaa työelämän asiantuntija- ja esimiestehtäviin. Tradenomikoulutukseen sisältyy markkinointia, tietotekniikkaa, laskentatointa, johtamista, yrittäjyyteen ja kansainvälisyyteen liittyviä opintoja sekä käytännön harjoittelua yrityksessä tai muualla työelämässä. Harjoittelu on mahdollista suorittaa myös yrityksessä, jossa opiskelija on töissä.

– Koulutus kestää 3,5 vuotta ja opiskelupaikkoja on tarjolla 25. Koulutus koostuu lähitapaamisista ja etäopiskelusta. Lähipäivät pidetään kerran kuukaudessa torstaisin ja perjantaisin TAMKin Mäntän toimipisteessä.

Koulutuksen infotilaisuus järjestetään Mänttä-Vilppulassa tiistaina 17.3.2015 klo 17–18.30 Tampereen ammattikorkeakoulun tiloissa, Koskelankatu 2, luokka 242.

Infotilaisuus Keuruulla on torstaina 19.3.2015 klo 17–18.30, eCenter, Jussi-sali, Keskusaukio 3, 4. krs.

Tervetuloa infoihin!

Koulutukseen haetaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteishaussa 17.3.–9.4.2015.

Tutustu koulutukseen.

 Lisätietoja:

Lehtori Heli Antila, heli.antila@tamk.fi, p. 050 311 9596
Korkeakouluasiamies Otto Huttunen, otto.huttunen@tamk.fi, p. 050 441 3249
www.tamk.fi

 

Virroilla pop-up Café Huppari – TAMKin sosionomiopiskelijat keräämässä kokemuksia

Tampereen ammattikorkeakoulussa opiskellaan usein toisin kuin perinteisessä koulussa.

Sosionomiopiskelijat siirtyivät pariksi päiväksi Virroille opiskelemaan ohjausta. Learning café Hupparissa kohtasivat toisensa innostuneet virtolaiset aikuisohjaajat, TAMKin suomalaiset ja mosambikilaiset opiskelijat, lukiolaiset ja ammattiopiston opiskelijat opettajineen.

Rennossa ilmapiirissä etsittiin yhteisiä haasteita, jaettiin kokemuksia ja suunniteltiin uusia kohtaamisia.

Lue lisää TAMKin blogista

 

Viritellään verkkoja Virroilla

Aikuisohjaajat kokevat ohjaustyössään monenlaisia haasteita. Viritellään verkkoja Virroilla -tapahtuma kutsuu virtolaiset vapaaehtoistyöntekijät keskustelemaan ajankohtaisista ohjaukseen liittyvistä asioista saman pöydän ääreen 19.-20. helmikuuta Nuorisokeskus Marttiseen. Painopistealueena on erityisesti nuorten ohjaaminen.

Torstaina aiheeseen pureudutaan erilaisten workshoppien kautta. Tavoitteena on jakaa kokemuksia ja saada uusia vinkkejä omaan ohjaustoimintaan. Työpajan suunnitteluun ja toteutukseen osallistuu TAMKin sosionomiopiskelijoita lehtori Tapio Salomäen johdolla.

Perjantaina työpajojen antia purkamaan on kutsuttu ohjaajien lisäksi myös nuoria. Muun muassa Virtain lukion ja Tredun Virtain toimipisteen opiskelijoita on pyydetty paikalle. Kutsu on lähtenyt myös Virtain nuorisovaltuuston jäsenille.

Viritellään verkkoja Virroilla -tapahtuma on osa Pirkanmaan maakuntakorkeakoulutoimintaa. Tapahtuman järjestää Tampereen ammattikorkeakoulu yhteistyössä Nuorisokeskus Marttisen kanssa. Kehittämistoiminnalle on suunnitteilla myös jatkoa.

Tilaisuus on maksuton. Ruoka- ja kahvikuluistaan osallistujat vastaavat itse. Ilmoittautumisia ottavat vastaan korkeakouluasiamies Helena Kairamo ja lehtori Heli Antila TAMKin Virtain toimipisteestä. Sähköposti etunimi.sukunimi@tamk.fi

Nuorisotakuusta tiedottamista on tehostettu Pirkanmaalla

Takuulla tekemistä -projektin puitteissa on noin vuoden ajan kirjoitettu blogitekstejä ja julkaistu videoita, jotka on suunnattu erityisesti nuorisotakuun piiriin kuuluville nuorille. Tähän mennessä projektin puitteissa julkaistuja videoita on kaikkiaan 40 ja blogitekstejäkin lähes 30. ESR-rahoitteisen projektin toteuttajana on Tampereen ammattikorkeakoulu ja projektipäällikkönä toimii Helena Tirronen.

 
Mukana projektityöskentelyssä on ollut myös viestinnän ja liiketalouden opiskelijoita Virroilta. Virtain opiskelijat ovat työskennelleet pääosin Ylä-Pirkanmaan alueella, joten niin videoissa kuin blogissakin näkyy runsaasti tuttuja kasvoja Virtain seudulta.

 
Virtain alueelta videoiden avulla kerrotaan muun muassa Etsivä nuorisotyö -toiminnasta, Virtain seurakunnan nuorisotoiminnasta, Kiekko Karhujen ja lukion yhteistyöstä sekä Karhun askel -työpajasta.


– Saimme hyvin vapaasti ideoida Ylä-Pirkanmaan alueella, joten seutukunta saatiin hyvin näkyviin projektissa. Onnistuin myös saamaan blogitiimiin mukaan erittäin innostuneita opiskelijoita. Videot puolestaan suoritettiin osana yritysviestinnän kurssia, kertoo projektissa mukana ollut lehtori Heli Antila TAMKin Virtain toimipisteestä.

 Takuulla tekemistä -blogi

Korkeakouluasiamies aloittaa Sastamalassa

Sastamala_021114Sastamalan seutu saa oman korkeakouluasiamiehen. Korkeakouluasiamiehen tehtävänä on toimia linkkinä tamperelaisten korkeakoulujen ja Sastamalan seudun välillä. Tehtävässä aloittaa vuoden 2015 alussa Tampereen ammattikorkeakoulun koulutuspäällikkö Olavi Kopponen.

Toimitusjohtaja Mikko Nieminen Sastamalan Seudun Yrityspalvelu Oy:stä pitää nyt solmittua kumppanuussopimusta Pirkanmaan maakuntakorkeakoulun kanssa tärkeänä.

– Meillä on Sastamalan seudulla jo hyvin toimiva ammatillinen koulutus ja aikuiskoulutus yritysten kanssa, nyt avaamme yhteistyötä tiiviimmin ja aktiivisemmin korkeakoulujen kanssa. Seudullisen elinkeino-ohjelman valmistelun yhteydessä nousi esille tarve lisätä yhteistyötä korkeakoulusektorin suuntaan. Tavoite on se, että pk-yritykset pystyisivät hyödyntämään korkeakoulujen tarjoamia palveluita entistä enemmän, Nieminen kertoo.

Yrityksille yhteistyö korkeakoulujen kanssa voi olla esimerkiksi konkreettisia, yritystä hyödyntäviä tutkimus- ja kehittämispalveluita, mittauspalveluita, opinnäytetöitä, kartoituksia, markkinaselvityksiä tai opiskelijoiden lopputöitä.

Yksi keskeinen tavoite toiminnassa on myös se, että korkeakouluissa opiskelevat nuoret saavat tietoa seudun yritysten ja muiden työnantajien työmahdollisuuksista. Tätä tavoitetta voidaan edistää korkeakouluasiamiehen toimesta siten, että yrityksistä saadaan välitettyä tietoa korkeakoulujen suuntaan ja vastaavasti opiskelijoille tehdään paikallisia yrityksiä tunnetuksi.

– Seudun yrityksillä on ollut erityisesti haasteena löytää asiantuntija- ja toimihenkilötehtäviin työntekijöitä. Tämän yhteistyön kautta pyrimme vaikuttamaan myös tähän asiaan, Nieminen sanoo.

Sastamalan seutu on ollut koko maakuntakorkeakoulutoiminnan ajan aktiivisesti mukana toiminnassa, alueella on toiminut neuvottelukunta, mutta ei tähän mennessä korkeakouluasiamiestä.

– Meillä on jo korkeakouluasiamies Ikaalisissa, Mänttä-Vilppulassa ja Virroilla, joten on luontevaa, että toiminta laajentuu nyt myös Sastamalan seudulle, kertoo Pirkanmaan maakuntakorkeakoulun toiminnasta vastaava TAMKin koulutusjohtaja Ari-Pekka Anttila.

Yhteistyösopimus on tehty vuosiksi 2015–2017. Sastamalan seudun osuus korkeakouluasiamiehen resursoinnista on 25.000 euroa.

– Pystymme hyödyntämään toiminnan rahoittamisessa pääosin aiemmasta hanketoiminnasta vapautunutta kuntarahoitusta, joten toiminta ei vaadi erillisiä lisäresursseja, Nieminen toteaa.

Kehittämisen työpaja yrityksille tulossa

Korkeakouluasiamiehen ensimmäisiä tehtäviä on tutustua alueen toimijoihin ja ajankohtaisiin haasteisiin sekä kartoittaa kehittämisen painopistealueita. Korkeakouluasiamiehenä aloittava TAMKin konetekniikan koulutuspäällikkö Olavi Kopponen on ollut käynnistämässä Sastamalassa muutama vuosi sitten järjestettyä insinöörikoulutusta ja työnjohtokoulutusta, joten hänellä on jo tuntumaa alueen yrityksiin.

–Mielestäni yritysmaailman tulee olla toiminnassamme ykköshyötyjä, korkeakoulu tulee sitten perässä. Korkeakoulukaan ei voi hyvin, jos meillä ei ole hyvinvoivaa teollisuutta ja muuta yritystoimintaa, Kopponen sanoo.

Korkeakouluyhteistyön suunnittelu käynnistyy jo tänä syksynä. Tavoitteena on järjestää marras-joulukuussa alueellinen kehittämisen työpaja alueen yrityksille ja muille toimijoille, joka toimii samalla myös maakuntakorkeakoulutoiminnan ja asiamiehen lanseeraustilaisuutena.

Korkeakouluasiamiehen tuleva työpiste tulee olemaan Sastamalan Seudun Yrityspalvelu Oy:n tiloissa Sastamalassa.

Lisätietoja:
– toimitusjohtaja Mikko Nieminen, Sastamalan Seudun Yrityspalvelu Oy, mikko.nieminen@yrityssastamala.fi, p. 040 589 0606
– koulutusjohtaja Ari-Pekka Anttila, Tampereen ammattikorkeakoulu, ari-pekka.anttila@tamk.fi, p. 0500 644 267
– korkeakouluasiamies, koulutuspäällikkö Olavi Kopponen, olavi.kopponen@tamk.fi, p. 040 593 7398

Kuvassa: Sopimuksen allekirjoitustilaisuuteen osallistuivat TAMKin rehtori Markku Lahtinen (vas.), Sastamalan Seudun Yrityspalvelu Oy:n toimitusjohtaja Mikko Nieminen, korkeakouluasiamies Olavi Kopponen ja TAMKin koulutusjohtaja Ari-Pekka Anttila.